MIK support tar dina frågor om inskickade prover

Ett telefonnummer för alla frågor kring inskickade prover. Det är tanken bakom den nya svarsgruppen, ”MIK support” vid SVA. Oavsett om det handlar om virus, bakterier eller parasiter.

Under mars 2016 startade MIK support (MIK står för avdelningen för mikrobiologi).

– Tanken är att man inte ska bli kopplad runt. I och med att de olika sektionerna för virologi, bakteriologi och parasitologi vid SVA slagits samman och blivit organisationen MIK så ska vi ha samma nummer för alla frågor, säger Annica Fredlund som är administratör inom sektionen för administrativt stöd vid MIK.

– Vi har en stor organisation så det här effektiviserar och gör att vi sitter närmare varandra. Det blir ett bättre flöde för frågor och svar. Och bättre tillgänglighet. Det är bättre att en grupp kan koncentrera sig på att svara på frågor i telefon så kan de andra medarbetarna fokusera på andra arbetsuppgifter i lugn och ro.

Eftersom personal från olika discipliner samarbetar får servicefunktionen en större samlad kunskap. Bemanningen av det gemensamma telefonnumret till MIK support, 018-67 43 60, kommer från de tre ursprungliga sektionerna. Ofta sitter två personer, vanligen en administratör och en veterinär, och svarar på frågor i en gemensam lokal. Ibland är de tre, och ibland hoppar någon biomedicinsk analytiker in i gruppen. Det går även att skicka frågor via mejl, se faktaruta.

Frågorna kan variera väldigt mycket, berättar Linda Forslund, som är koordinator för support och pre-postfunktionen vid MIK. Här ges några få exempel: ”vilket rör ska jag använda för provtagning?”, ”hur mycket blod behövs?”, ”jag har inte fått svar?” och ”ska jag ta svabbprov från ögat eller från svalget?”. Här kan det vara värt att påminna om att det finns provtagningsinstruktioner på SVA:s webbplats.

I höst kommer ett nytt telefonsystem att införas vilket kommer att göra arbetet i supporten smidigare. Det nya systemet kommer att hantera telefoni, sms och e-post mer integrerat.

MIK support

Tel. 018-67 43 60

Mejl: vet.mikrobiologen@sva.se (främst för veterinära frågor), 4360@sva.se (övriga frågor)

Öppettider: kl 07.50 – 16:30, maj-augusti: kl 07:50 – 15:50

Redaktionen

Redaktionen för svavet.sva.se finns på staben för kommunikation vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *